Verbouwen

Gemeente Amsterdam ‘Verbouwen? Vertel het de buren’

In Amsterdam worden veel woningen verbouwd. Dat brengt soms overlast met zich mee. Gaat u ook verbouwen? Vertel het uw buren en voorkom onnodige spanningen.

Geschatte leestijd: 2 minuten

15 Mei 2019

Kleine moeite

U kunt natuurlijk gewoon aanbellen en uitleggen wat u van plan bent. U kunt ook een briefje schrijven of een kaartje in de bus doen. Of een poster ophangen voor het raam of in het trappenhuis. Het is een kleine moeite, en helemaal makkelijk als u gebruik maakt van de voorbeelden hieronder.

Het kaartje en de poster zijn rechtenvrij te gebruiken. U kunt de documenten zelf printen of voor een klein bedrag laten afdrukken in een printshop.

Grote bouwplannen

Hebt u grote bouwplannen? Organiseer dan een informatieavond voor de buurt waar uw buren vragen kunnen stellen over uw plannen. U kunt ook met de buren een chatgroep starten op een van de sociale mediaplatforms. Het kan handig zijn om een bouwplanning te maken, als basis voor uw overleg met de buren.

Bouwbord verplicht in West, Zuid en Centrum

Voor verbouwingen in de stadsdelen West, Zuid en Centrum waarvoor een omgevingsvergunning nodig is, is een bouwbord verplicht. Op het bord staat onder meer hoe lang de werkzaamheden duren en wie het aanspreekpunt is voor de buren. In de andere stadsdelen is het niet verplicht, maar ook daar is het bouwbord een goede manier om het contact tussen bouwers en buren te bevorderen.

Het bord moet tenminste een week voor het werk begint bij het pand zijn geplaatst. Zo zijn buren voorbereid en kunnen ze bellen bij overlast of vragen.

In stadsdeel West is het bouwbord (op A3 formaat) af te halen bij het stadsloket. U kunt het document ook zelf printen.