Help, de buren gaan uitbouwen

Help, de buren gaan uitbouwen

Het begint met een puincontainer die voor de deur wordt geplaatst. De buren gaan uitbouwen! Zij verhuizen tijdelijk naar een vakantiepark, jij zit weken of maanden in de herrie en krijgt een nieuw bouwwerk voor je neus. Wat kan je doen? Gedupeerde buren doen hun relaas.

Foto: De Telegraaf/Simon Weeda

Geschatte leestijd: 2 minuten

22 Maart 2022

In de huidige overspannen woningmarkt wordt als een razende uitgebouwd. Mensen kunnen geen passend ander huis vinden en steken hun overwaarde dan maar in extra meters. Of ze kopen een huis en vertimmeren dat meteen.

Janneke (echte naam bekend bij de redactie) uit de omgeving Rijnsburg weet er alles van. „Het weekend dat onze nieuwe buren de sleutel kregen, werd er meteen flink geklust. Vloeren werden eruit gesloopt met veel herrie. Op maandagochtend werd aangebeld door een werkman. Of ik mijn auto even kon verzetten, want er moest een hei-installatie langs. De buren bleken een uitbouw te plaatsen”, vertelt ze.

Dat hadden Jannekes buren niet even aangekondigd. „Ze stonden in hun recht. Ze bleven netjes binnen de vergunningsvrije afmetingen. Maar ik vind het normaal dat je je eerst even voor komt stellen aan je buren en uitlegt wat je plannen zijn, voordat je gaat heien.”

Vergunningsvrij

In de regel mag een uitbouw tot vier meter diepte achter de gevel vergunningsvrij geplaatst worden, met een hoogte van 30 cm boven de eerste verdiepingsvloer. In veel gemeenten mag het zelfs langer, afhankelijk van de oppervlakte van de tuin. „Is de verbouwing vergunningvrij, dan kun je daar niet veel tegen doen”, zegt advocaat Manon Buiter van BrandMR. „Maar als je meent dat een verbouwing bij de buren zonder de vereiste omgevingsvergunning wordt gedaan of de verbouwing niet wordt uitgevoerd, zoals dat in de vergunning staat omschreven, dan kun je een handhavingsverzoek doen. Weigert de gemeente om te handhaven dan kun je tegen dat besluit bezwaar maken.” Daarna rest nog een stap naar de rechter.

Janneke werd dus niet ingelicht, maar ze moest wel meermalen haar medewerking verlenen. „Om acht uur ’s ochtends stonden ze voor de deur om te zeggen dat de schutting even weggehaald moest voor hun werkzaamheden. Ik heb daar allemaal planten tegenaan staan, dus vond het niet heel leuk. Maar ik heb mijn plantjes weggehaald”, vertelt ze. De rommel lieten de werklieden gewoon in haar tuin achter. „Daar was ik echt heel boos over.”

Lees verder op De Telegraaf