ANP-VERBOUWING

Huis verbouwen? Kant-en-klare brief voorkomt gedonder met buren

Iedereen die in de stad woont moet er een keer aan geloven: een verbouwing bij de buren. Zo zit je opeens weken of maanden in de herrie, stank of andere overlast. De gemeente Den Haag wil toekomstige burenruzies voorkomen en komt met een campagne: ‘Praat met je buren!’

Bron: RTL Nieuws

Geschatte leestijd: 3 minuten

1 November 2018

Want praten, daar gaat het vaak al mis. Veel mensen vergeten even de buren te informeren voordat de (sloop)hamer ter hand wordt genomen, merken ze in Den Haag. 

“Wij krijgen te vaak signalen dat het niet goed gaat tussen mensen”, zegt Boudewijn Revis, wethouder Stadsontwikkeling en Wonen in Den Haag. “Dan worden ze op een goeie dag geconfronteerd met een luidruchtige verbouwing en dan is het mis. Dan bellen ze de gemeente en willen dat die ingrijpt.”

Geen regels

Maar de gemeente kán helemaal niet ingrijpen. Een verbouwing hoort nou eenmaal bij een stad. “Wij gaan als gemeente geen regels maken. We willen mensen wel helpen de stad leefbaar te houden”, zegt een woordvoerder.

Wat de gemeente wél kan doen: de burgers een beetje opvoeden om het gezellig te houden in de stad. Een handreiking geven, noemen ze het zelf. De gemeente heeft onder andere een kant-en-klare brief opgesteld die mensen aan hun buren kunnen sturen. Die ziet er zo uit:

Beste buren,

Wij gaan verbouwen en willen graag de overlast tot een minimum beperken.

De periode waarin wij gaan verbouwen is van       tot   .

Telefoonnummer:

E-mailadres:

Vindt u het prettig dat wij u via Whatsapp informeren over eventuele overlast? Laat het ons weten via bovenstaande contactgegevens.

Heeft u vragen of wilt u de verbouwing met ons bespreken, neem dan contact op.

Met vriendelijke groet,

Naam

Adres

Telefoonnummer

E-mail

De gemeente heeft meertips & tricks voor de ‘kleine verbouwer’. Als verbouwer zou je bijvoorbeeld een blog of een Facebookpagina aan kunnen maken. Zo blijven de mensen op de hoogte. Een Whatsappgroep kan ook een optie zijn. “Zo informeert u snel en efficiënt de buurt over eventuele overlast”, schrijft de gemeente.

In gesprek blijven

Het advies is ook om in gesprek te blijven. Ook als je al begonnen bent. Je buren tussentijds uitnodigen kan bijvoorbeeld voor meer begrip zorgen. “Wellicht heeft u verbouwingsplannen die lijken op die van uw buren. Schroom niet om hun te vragen hoe zij het hebben aangepakt.”

Amsterdam

De problemen spelen overal in Nederland, zegt Hans André de la Porte van vereniging Eigen Huis. Natuurlijk ook in Amsterdam, en dan vooral in stadsdeel Zuid, zegt hij. Het contact tussen buren is daar sowieso al minder.

“In Amsterdam-Zuid worden veel huizen onderkelderd, dat worden nieuwe woonlagen. Dat is een ingrijpende verbouwing, dan lopen emoties hoog op”, zegt hij. 

Investeerder

Als de opdrachtgever van de verbouwing een investeerder is, dan wordt het helemaal ingewikkeld. “Mensen zien alleen maar voor werklui en nooit de eigenaar. Die eigenaar hoort een rondje te maken langs de buren. In praktijk gaat het vaak heel anders. Vaak versta je de bouwlui niet eens.