Je kunt binnenkort zonder vergunning een schutting plaatsen in deze wijken

Je kunt binnenkort zonder vergunning een schutting plaatsen in deze wijken

Soms best een gedoe een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen. Je moet namelijk in sommige gevallen om een vergunning vragen bij de gemeente Rotterdam. Maar dat wilt de gemeente dus makkelijker gaan maken.

Geschatte leestijd: 2 minuten

18 April 2019

Vanaf dit najaar is het mogelijk om zonder vergunning te bouwen in een aantal wijken in Prins Alexander (Ommoord, Nesselande, Zevenkamp) en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente. Sommige plekken en gebouwen vallen buiten de regeling.

Kleine bouwwerken

In deze proef gaat het om een aantal veelvoorkomende kleine bouwwerken aan de voorkant van grondgebonden woningen zoals eengezinswoningen (bijvoorbeeld rijtjeshuizen of twee-onder-een-kapwoningen) in particulier eigendom. Normaal is er een omgevingsvergunning nodig voor bijvoorbeeld dakkapellen, bergingen, bijbehorende bouwwerken zoals een carport, dakterrassen, erfafscheidingen, kozijn- en gevelwijzigingen. Maar in deze proef hoeven de buren het alleen met elkaar eens te zijn.

Burenakkoord

Een vergunning is niet meer nodig. In plaats daarvan moeten de buren van links, rechts en aan de overkant het eens zijn met de komst van het bouwsel. Dat betekent dat degene die een bouwwerk wil laten plaatsen, de plannen en bouwtekeningen moet bespreken met de buren. De buren zetten hun handtekening als zij akkoord zijn en de aanvrager stuurt dat samen met de plannen en de bouwtekening naar de gemeente. Als alles in orde is, kan de bouw al na acht weken van start.

Meer informatie over de proef kun je vinden op de website van de gemeente.