Lekker verbouwen tijdens de coronacrisis

Lekker verbouwen tijdens de coronacrisis, maar denk ook aan uw thuiswerkende buren!

Aan de omzet van de bouwmarkten te zien, gaan veel mensen de komende weken hun huis verbouwen. Velen zien het als een slimme tijdsbesteding, nu ze aan huis zijn gekluisterd. Maar denken ze wel aan de buren die eveneens aan huis zijn gebonden en de hele dag in hun lawaai zitten?

Bron: AD

Geschatte leestijd: 3 minuten

19 Maart 2020

Elke ochtend vergadert de redactie van deze krant via een videoverbinding over de onderwerpen van de dag. Vaste prik bij die vergadering zijn de doordringende geluiden van hamer, klopboor en schuurmachine uit de werkkamer van collega Lex de Jonge. Zijn bovenburen hebben afgelopen najaar een ingrijpende verbouwing ingezet, waarvan het einde net zo ongewis lijkt als de coronacrisis. ,,Het zijn aardige mensen, expats die wanneer ze terugkomen uit Spanje altijd een lekker flesje of kaasje meenemen”, zegt Lex de Jonge. ,,Maar in deze tijd gaat de herrie van hun verbouwing wel echt door merg en been.”

Heksenketel

Een steekproef bij bouwmarkt Hornbach in Den Haag-Ypenburg leert dat een coronawoensdag minstens de drukte heeft van een reguliere kluszaterdag. Bij de ingang staan borden en voorschriften die de veiligheid van personeel en klanten in deze heksenketel moeten bewaken. ‘Het vriendelijke doch dringende verzoek om alleen te komen winkelen’, staat er in onbeholpen Nederlands geschreven. Bij de eveneens drukke retourbalie zijn met geel-zwarte tape vakken op de grond geplakt, die de afstand van anderhalve meter moeten bewaken.

Toch zijn het niet alleen coronabouwers die hun slag slaan. Een man met een eigen bouwbedrijf koopt nog even gauw een voorraadje hout voordat ook hier misschien de deur op slot gaat, à la IKEA. ,,Ik heb zelf gelukkig nog genoeg, maar veel van mijn collega’s zitten met een tekort aan stofkapjes”, stipt hij een ander probleem aan. ,,Mensen kopen ze onnodig om zich tegen het coronavirus te beschermen, maar vaklui hebben ze nodig bij het schuren.”

Verf favoriet

Alle bouwmarkten in Den Haag hebben goede omzetten gedraaid de afgelopen dagen. De winkelmanager van Karwei in de Haagse Schilderswijk spreekt van een gekkenhuis dat al twee weken duurt. ,,Op een normale weekdag krijgen we vijftig tot zestig klanten, nu tikken we makkelijk de honderd aan”, zegt hij. ,,Het begint langzaam af te nemen, maar het is nog steeds veel drukker dan normaal.” Ook de servicebaliemedewerkster van bouwmarkt Praxis in de Haagse Megastores vindt het druk. ,,Het lijkt iedere dag wel zaterdag.” 

Tegels, sanitair en houtwerk vinden gretig aftrek, maar het populairst zijn verfartikelen. Dat merken ze vooral bij speciaalzaak Bierens Verf aan de Waldeck Pyrmontkade. ,,Sinds zaterdag is het merkbaar drukker”, zegt directeur Erik van Lieshout. ,,Consumenten kopen ook anders en efficiënter. Normaal halen ze iedere keer een beetje, nu gaan ze met hele plukken naar buiten. Klaarblijkelijk zijn ze bang dat ook wij binnenkort dicht moeten.”

Burenoverlast

Collega Lex de Jonge had maar al te graag gezien dat zijn bovenburen klant bij verfspecialist Bierens waren in plaats van bij de bouwmarkt. Hij heeft zich erbij neergelegd. ,,Ik heb een benedenwoning in een buurt met huizen van honderd jaar oud”, zegt hij. ,,Zijn het niet de bovenburen, dan wordt er wel ergens naast mij getimmerd of geboord.”

Bemiddeling & Mediation is een organisatie die in de regio Haaglanden gratis bemiddelt bij burenoverlast. Het bureau is tot 6 april dicht, maar wel per telefoon of mail bereikbaar. Klachten over klussende buren zijn er nog niet binnengekomen. ,,Geluidsoverlast hoort zeker tot de meest voorkomende klachten”, zegt coördinator Margot Snelders. ,,Maar dan gaat het behalve over verbouwingen ook over spelende kinderen, harde muziek of krakende vloeren. De komende tijd moeten we inderdaad wat extra rekening met elkaar houden. We raden bij problemen aan om eerst zelf de buren op een vriendelijke manier aan te spreken. Komen ze er niet uit, dan kunnen we ook in deze periode helpen om via telefoon of videoverbinding tot een oplossing te komen.”