Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Geschatte leestijd: 2 minuten

19 April 2019

Kleine bouwwerken

In deze proef gaat het om een aantal veelvoorkomende kleine bouwwerken aan de voorkant van bijvoorbeeld rijtjeshuizen of twee-onder-een-kapwoningen in particulier eigendom. Normaal is er een omgevingsvergunning nodig voor bijvoorbeeld dakkapellen, bergingen, bijbehorende bouwwerken zoals een carport, dakterrassen, erfafscheidingen, kozijn- en gevelwijzigingen. Maar in deze proef hoeven alleen de buren van links, rechts en aan de overkant het eens te zijn met de komst van het bouwsel.

Burenakkoord

Dat betekent dat degene die een bouwwerk wil laten plaatsen, de plannen en bouwtekeningen moet bespreken met de buren. De buren zetten hun handtekening als zij akkoord zijn en de aanvrager stuurt dat samen met de plannen en de bouwtekening naar de gemeente. Als alles in orde is, kan de bouw al na acht weken van start.

Omgevingswet

Wethouder Kurvers: ,,Met deze proef lopen we vooruit op de omgevingswet. We willen voor Rotterdammers meer mogelijk maken met minder regels. Nu is de situatie met verbouwingen vaak: ‘nee, tenzij je een vergunning heb’. We willen naar de situatie: ‘ja, als er geen bezwaar is van buren’.”

Goedkoper

De proef past volgens de wethouder in deze tijd waarin Rotterdammers samen zaken willen regelen in hun eigen straat. ,,Bovendien ben je veel goedkoper uit: als je het met je buren kunt regelen, hoef je niets te betalen. Dat geld kun je dan mooi aan je huis besteden.”

Geen serre of uitbouw

Als alle buren het eens zijn, mag van het bestemmingsplan worden afgeweken. Niet alle kleine bouwwerken mogen. Zo mag er bijvoorbeeld geen serre of uitbouw aan de voorkant komen. De nieuwe regels van de Omgevingswet worden gevolgd. Ook moeten de nieuwe bouwwerken nog steeds voldoen aan het bouwbesluit. Dat betekent dat het degelijk moet zijn en geen gevaar op mag leveren.

Uitzonderingen

De proef wordt uitgevoerd in Ommoord, Nesselande, Zevenkamp en in Hoogvliet. In Prins Alexander met uitzondering van het hoogbouwdeel vanwege de status van Rijksaandachtsgebied Wederopbouw die hierop rust. Ook de historische linten langs de Wollefoppenweg en de Bermweg doen niet mee.

In Hoogvliet zijn winkelcentrum Hoogvliet, de oude dorpskern en de historische linten langs de Hoogvlietse Kerkweg en de Hoogvlietse- en de Welhoeksedijk uitgezonderd van de proef. De proef start naar verwachting na de zomer en zal twee jaar duren.

Meer informatie Burenakkoord Rotterdam